2010/Cilt 11,Sayı-3

6 – 7 YAŞ ÇOCUKLARININ OLUŞTURDUKLARI ÖYKÜLERDE KULLANDIKLARI HECE, KELİME VE CÜMLE SAYILARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ
Canan ÇİÇEKLER

Araştırmada “İlköğretim kurumlarına devam eden 6 -7 yaş grubu çocukların serbest resim çalışmalarında yaptıkları, resme dayalı olarak anlattıkları öykülerde kullandıkları hece, kelime ve cümle sayıları; yaş, cinsiyet ve sosyoekonomik düzey değişkenleri açısından incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi, anasınıfına devam eden 6 yaş
çocuklarından 36, ilköğretim 1. sınıfa devam eden 7 yaş çocuklardan 36 olmak üzere toplam 72 çocuktan oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda, kız ve erkek çocukların heceleri, kelimeleri ve cümleleri kullanma düzeylerinin aynı olduğu saptanmıştır. Öykülerdeki heceler, kelimeler ve cümleler yaş değişkeni açısından incelendiğinde, yedi yaşındaki çocukların heceleri altı yaşındaki çocuklardan daha fazla kullandıkları görülmüştür. Ayrıca sosyoekonomik düzey değişkeni açısından hece, kelime ve cümle sayıları incelendiğinde, üst sosyoekonomik düzeydeki çocukların alt sosyoekonomik düzeydeki çocuklara göre daha fazla kelime ve cümle kullandıkları saptanmıştır.

Çocuk,  Okul Öncesi Eğitim,  İlköğretim,  Hece,  Kelime,  Cümle