2012/Cilt 13,Sayı-2

ÇAĞDAŞ OKUL MÜDÜRLERİNİN DEĞİŞEN ROLLERİ
Aydın BALYER

Dünyayı etkileyen ekonomik, teknolojik, toplumsal olaylar ile küreselleşme sonucunda gerek okul gerekse de okul müdürlerinin rolleri giderek değişmektedir. Bu konuda yürütülen araştırmalar, okul müdürünün rollerinin önemli oranda değiştiğini, rol yelpazesinin çeşitlendiğini ve iş yükünün arttığını ortaya koymaktadır. Bu anlamda bir okul müdüründen halen yürüttükleri rollerin yanı sıra öğretim liderliği, öğretmenlerin profesyonel gelişimi, okuldaki süreçlerin yönetimi ile birlikte öğrenci ve öğretmenlerin denetlenmesi, karar verme, bütçe, finans, program geliştirme, okul-toplum ilişkisi gibi birçok rolü gerçekleştirmelerinin beklendiğini göstermektedir. Kuramsal olarak yürütülen bu çalışmanın amacı, okul müdürlerinin halen yürütmekte oldukları rollerinin yanı sıra kendilerinden gerçekleştirmeleri beklenen rollerinin neler olduğunun ortaya konulmasını sağlamaktır. Bu yolla müdürlerin görevlerini gerçekleştirmeleri sürecinde yeni bir takım rollerle ilgili kendilerinde bazı farkındalıklar oluşturulacağı değerlendirilmektedir.

Okul,  okul yönetimi,  okul müdürü,  müdür rolleri