2010/Cilt 11,Sayı-4

5-9 YAŞ ARASI ÖĞRENCİLERE BİLİMİN DOĞASI ÖĞRETİMİ İÇİN DELİLE DAYALI STRATEJİLER
Valarie AKERSON,  Ingrid WEILAND,  Khemmawadee PONGSANON,  Vanashri NARGUND

Bu çalışmada, 5-9 yaş arası öğrencilere bilimin doğasını öğretmek üzere hazırlanan araştırmaya dayalı bir model ve öğretim stratejileri sunulmaktadır. Model, somuttan soyuta doğru devam eden döngüsel bir öğretim modelidir. Bu çalışmada, bilimin doğasını içermeyen öğretim programlarına bilimin doğasının nasıl entegre edilebileceği anlatılmaktadır. Araştırmacılar genç öğrencileri bilimin doğasıyla tanıştırmak için, bilimin doğasını farklı yöntemlerle ilişkilendiren ve bilimin doğası ile öğretim programında yer alan içerik bilgisini birleştiren araştırmaya dayalı örnekler sunmaktadırlar. Aynı zamanda örnek bir bilimin doğası posteri ve öğrencilerin bilimin doğasıyla ilgili kavramlarını güçlendirmek için kullanılabilecek örnek bir okuma listesi de çalışmada sunulmaktadır. Genç öğrencilere bilimin doğasını öğretmek üzere öğretim yöntemleri önerileri, bilimin doğasını öğretmek üzere en uygun öğretim yöntemlerini belirleyecek araştırmalar için öneriler ve bilimin doğası öğretiminin öğrencilerin okul gelişimi boyunca bilimin doğası hakkındaki görüşlerinde oluşturacağı etkileri araştırmak üzere öneriler de çalışmada yer almaktadır.

Bilimin doğası,  Genç öğrenciler,  Öğretim yöntemleri