2012/Cilt 13,Sayı-2

EĞİTİM ÖZEL DERLEMİNE AİT SÖYLEM ÇÖZÜMLEMELERİ
Serkan ÇELİK

Derlem destekli söylem çözümleme derlem dilbilimin yöntem ve araçlarını kullanarak belirli söylem türlerinin incelenmesinde veya çeşitli parametrelerle karşılaştırılmasında etkili sonuçlar elde edilmesini sağlamaktadır. Bu çalışma öğretmen adaylarının zihinlerindeki ideal eğitim ortamını anlattıkları metinleri içeren bir özel alan (öğrenci) derleminin oluşturulma sürecini, ilgili derlemin sıklık, eşdizim ve bağlam çözümlemelerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Oluşturulan özel alan öğrenci derlemi 700 metin, 5345 paragraf, 250.065 sözcükten oluşmaktadır. Derlem AntConc adlı dizinleyici aracılığıyla incelenmiş ve en sık kullanılan alan ilişkili sözcükler ve frekansları bulunmuştur. Daha sonra sık kullanılan kavramların eşdizim kullanımlarına bakılmış ve her bir kavramın sağ ve sol bağlam eşdizimleri elde edilmiştir. Son olarak temel kavramların bazıları ‘bağlamda göster’ (KWIC) formatında incelenmiş ve söylem/metafor çözümlenmesine tabi tutulmuştur. Derlemin frekans, eşdizim ve bağlam incelemeleri öğretmen eğitimi kapsamında yorumlanmış ve özel alan derlemleri çalışmaları için önerilerde bulunulmuştur.

Derlem,  dilbilim,  derlem dilbilim,  dizinleyici,  eş dizim,  söylem analizi